Roušku či respirátor při sezení na letní terase podniků je možné si složit jen na čas, který je nezbytný k jídlu či pití.
TASR 10.05.2021 13:00 pivo, alkohol, hospoda, terasa, léto, parta, … Foto: Shutterstock
Není vhodné, pokud občerstvení konzumují více lidé z jednoho talíře, misky nebo sklenice.
Mimo tohoto času je třeba mít překryté nos a ústa. Připomněl to Úřad veřejného zdravotnictví (ÚVZ) SR. „Lidé konverzují a jsou od sebe v malé vzdálenosti a s tím je spojeno riziko,“ vysvětlila nutnost překrytí obličeje mluvčí KHS Daša Račková. S rouškou zda respirátorem je třeba manipulovat prostřednictvím gumiček a není vhodné jej odkládat na stůl. „Dejte si ho do předem určeného prodyšného obalu, papírového sáčku a podobně,“ přiblížila Račková.
Na letních terasách příbor nesmí být volně dostupný pro zákazníky na stolech, k pokrmu ho personál musí přinést zabalen do papírového kapesníku. „Samoobslužný výdej na styl švédských stolů není povolen. Jídla a nápoje musí podávat obsluhující personál, reguluje se tím kontakt zákazníků, „upřesnila Račková.
Není vhodné, pokud občerstvení konzumují více lidé z jednoho talíře, misky nebo sklenice. Toaleta v provozech musí být vybavena tekutým mýdlem a papírovými kapesníčky a hygienická zařízení musí být dezinfikovány každou hodinu. „Toaleta je relativně malý interiérový prostor s frekventovaným pohybem cizích osob, proto se chraňte respirátorem i za zavřenými dveřmi,“ dodala Račková.