Sobota, 23 října, 2021

/

Co se stane s vaším tělem po týdnu či po měsíci bez cukru? Čekejte hotové …

Cukr je běžnou součástí mnoha potravin, které denně přijímáme. Samozřejmě, že sacharidy jako zdroj energie jsou pro tělo důležité, ale pokud jde o běžný cukr (rafinovaný cukr) v sladkostech, upravených polotovarech či slazených nápojích, mnoho užitku nám nepřináší.

Pravda 18.05.2021 06:00 sladkosti, tuk, cukr, obezitaFoto: Shutterstock
Sbohem cukru a vítejte skvělé změny na těle i na duši!
Většina odborníků na výživu a zdravé stravování jasně shodne na tom, že rafinovaný (umělý) cukr přináší tělu více negativ než benefitů. Při vysokém příjmu cukru nám stoupá hladina inzulínu v krvi, což může způsobovat zánětlivé procesy v celém těle a projevovat se několika negativy – od problémech s pokožkou po ty s trávením či přibíráním.

Naopak, pokud se odhodláte (na poměrně nelehký úkol) vzdát se cukru, případně jej v co největší míře z jídelníčku vyřadit, budete překvapeni, jak rychle se dočkáte změn. Pocitových i vizuálních.

Jak píše britský Daily Mail, už po prvním týdnu bez cukru vidět na těle jasné výsledky. V těle probíhá méně zánětlivých procesů a kůže působí na pohled jasnější a zdravější. Pokud jste trpěli otoky, ať už v obličeji nebo na těle, po týdnu bez cukru ustoupí. Výsledkem jsou i jasnější zorničky.

chléb
ČTĚTE VÍCE
Co stojí za rychlým přibíráním na váze?
Po zhruba měsíci byste měli vidět už signifikantní změny na těle – první se týká úbytku hmotnosti. Mentálně se cítíte koncentrovanější a jasnější uvažujete, po měsíci bez cukru byste už neměli zažívat ani neodolatelnou chuť na sladké.

Zhruba pololetí bez cukru se podle Daily Mail projevuje na více úrovních. Lidé se sklonem ke kardiovaskulárním onemocněním či s náběhem na cukrovku zaznamenají zlepšení svého stavu, linie je štíhlejší a do obličeje působíte mladší.

Zhruba po roce bez příjmů cukru v podobě sladkostí, slazených nápojů či cukru obsaženého v upravených polotovarech se výrazněji sníží riziko infarktu či kardiovaskulárních chorob. Pleť působí mladší a zdravější a je na pohled pevnější i jasnější.

Samozřejmě, cukr ze stravy vyloučit zcela nelze a ani bychom to neměli dělat. Je však moudré volit zdroje přírodního cukru v ovoci, zelenině, semenech či mléčných výrobcích.