Sobota, 23 října, 2021

/

Dům, ve kterém se komfortní interiér prolíná s přírodou

Majitelka domu v malé obci u Košic toužila po rodinném domě už dávno a ne po jakémkoliv. Chtěla zajímavý koncept, pěkné prostředí se soukromím a kontakt s přírodou. Nic nenechala náhodě a tak se jí sen do puntíku splnil.

Mladá rodina předtím bydlela několik let v obytném domě v Košicích, majitelka však stále toužila po rodinném domě. Dlouho hledali vhodný pozemek, který by nebyl natištěný mezi okolní výstavbu a nakonec se jim jejich vytrvalost vyplatila – našli krásné místo na okraji obce 10 minut cesty od Košic s nádhernými výhledy na všechny strany. „Z přední části domu je výhled na Slanské vrchy, ze zahrady zase na pole a lesy, kde zatím není naplánována žádná výstavba, takže věříme, že se zachová natrvalo,“ dodává majitelka. Díky atmosféře místa jsme se tam cítili jako na dovolené.

Hranatý rodinný dům s velkým prosklením
Zdroj: Knauf Insulation

Majitelé svěřili všechny důležité věci odborníkem. Domov pro čtyřčlennou rodinu navrhlo košické Architektonické studio Atrium. Majitelka si přála, aby měl jejich dům zajímavý koncept a aby vyžadoval co nejméně údržby. Můžeme potvrdit, že architekti jí to splnili. Celá stavba se nese v duchu moderních čistých linií. Zvenku má kompaktní tvar, po vstupu do interiéru nám však vyrazila dech všudypřítomnost přírody a zeleně. Průhledy do exteriéru zajišťují velká okna a skleněné dveře od podlahy až po strop na terasu.

Zlatým hřebem je malé prosklené atrium s pěti břízami umístěny v srdci domu. „Dlouho jsme přemýšleli, čím atrium osadit, nakonec jsme se rozhodli pro břízy a chtěli jsme, aby představovalo jakoby výsek lesa. Je příjemné když ho můžeme vidět ze všech částí naší domácnosti, nasvícené břízy vypadají velmi pěkně i večer a v noci. Trošku tam ještě kvůli specifickým světelným podmínkám bojujeme s trvalkových výsadbou, ale jednou se určitě trefíme, „dodává majitelka.

Jídelna v Rodiny domě s velkým prosklením
Zdroj: Knauf Insulation

Jelikož je dům krásně prosvětlený, v létě by se mohl příliš přehřívat a tak architekti navrhli vegetační střechu, která zajistí příjemné klima v interiéru. Aby s ní neměli mnoho starostí, vybrali extenzivní systém Urbanscape s minerálním substrátem, který vyžaduje minimální údržbu a vegetačnímu koberci z rozchodníků se daří v každém ročním období. K příjemnému klimatu přispívá i stropní chlazení. Nepůsobí na své obyvatele dráždivě vzdušným prouděním, ale udržuje stabilní příjemnou teplotu. Na stínění předních oken vybrali vnější screenové rolety, které na rozdíl od exteriérových žaluzií zachovávají výhledy do přírody, i když jsou staženy.

Rodinný dům s velkým prosklením
Zdroj: Knauf Insulation

Tepelnou pohodu v chladném období zabezpečuje teplovodní podlahové vytápění. Vytápění i pasivní chlazení je napojeno na tepelné čerpadlo země-voda se dvěma zemními vrty.

Interiérový design navrhl Ing. arch. Marek Ganz z Košic. Na první pohled nás zaujala kombinace přiznaných betonových stropů a teplých dřevěných tónů nábytku, podlah a kuchyňské linky. Celou atmosféru dokonale doplňují moderní svítidla a dominantní umělecká díla. „Držíme se návrhu interiérového architekta a postupně doplňujeme všechny prvky z jeho konceptu, samozřejmě podle finančních možností, čili ještě mnoho věcí nám chybí“ dodává majitelka.

Moderní obývací pokoj s přiznaným betonem
Zdroj: Knauf Insulation

Dům je vsazen do svahu a v zadní části přechází do velké terasy, za kterou se nachází pískoviště, trávník a malebná stupňovitá zahrada. Majitelka o ní říká: „Nechtěli jsme zahradu s obrovským trávníkem a keři po obvodu. Trvalkové výsadby a listnaté stromy si sice hlavně z jara trochu námahy vyžadují, ale potřebují méně vody a vypadají v každém období pestře a jinak. Pískoviště se změní na jezírko, když děti trochu vyrostou. V zadní části zahrady ještě časem přibude malé patio se sezením a věříme, že i saunou. „I když zahrada vypadá na pohled přirozeně a autenticky, je to také dílo profesionálů. Navrhli ji zahradní architekti z Atelieru Fler v Praze.

Majitelé si své nové bydlení pochvalují a tvrdí, že s panelovým se nedá ani srovnat. Do domu se nastěhovali na začátku první vlny pandemie. Nebyl ještě zcela dokončen, ale velmi si ho užili, snadněji v něm přežili těžké období lockdownu, kdy se ve městě nedalo jít ani na dětské hřiště. Věříme však, že toto krásné místo si budou užívat ještě dlouhá léta.